A kollagén egy aminosavakból álló, rendkívül teherbíró rostos fehérje (szakítószilárdsága nagyobb, mint az acéldrótnak), mely fontos alkotóeleme a csontoknak, az ereknek, az izmoknak, az ínszalagoknak, az inaknak, a porcoknak, a hajnak, a körömnek és a bőrnek. Olyan, mint egy ragasztó, amely egyben tartja a szöveteket.
A kollagén termelés 25 éves életkor felett folyamatosan csökken az emberi szervezetben, 50 éves kor felett pedig leáll. Ennek következménye az öregedés jól ismert tünetei: az ízületek fájdalmas merevsége, rugalmatlansága, a bőr ráncosodása, összeszáradása, a körmök, a haj töredezése.
A kollagén-pótlásról gondoskodni kell. Jó hír, hogy megfelelő táplálkozással, elsősorban olyan állati eredetű fehérjék fogyasztásával, mint a csirkehús, a tojás, a tejtermékek és a csontleves, valamint étrend-kiegészítők szedésével elegendő kollagénhez juthatunk.
Ajánlott kollagénfogyasztás:
18-30 év kor között: 5000 gr/nap
31-50 év kor között: 10000 gr/nap
50 év felett: 15000 mgr/nap
|