Termogenézis: a zsírégetés hatékony aktiválása a maximális teljesítmény és eredmény érdekében

2021. 05. 01. 10:50:00
Termogenézis: a zsírégetés hatékony aktiválása a maximális teljesítmény és eredmény érdekében

Zsírégető hatású termékek a YAMAMOTO® Nutrition Hungary kínálatában:

        

      

Kattints a képre, a további termékismertetőért és a kosárba helyezésért!

TERMOGENÉZIS és ENERGIAMÉRLEG

Szó szerint hőtermelést jelent; a termogenézis nagyon érdekes anyagcsere folyamatot takar. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen szerepet játszik a hőtermelés energiaháztartás összefüggésében, és miként lehet aktiválni és kiaknázni egészségügyi előnyeit.

Az energiamérleg

Az egyén teljes energiafelhasználását a következők határozzák meg:

  • Alapanyagcsere sebesség, vagyis testünk létfontosságú funkcióinak megfelelő ellátásához szükséges energia.
  • Fizikai aktivitás, ideértve a mindennap munka, edzés közben felhasznált energiát.
  • Adaptív termogenézis, amely magában foglalja az diéta által kiváltott hőtermelést, azaz a tápanyagok felszívódásához és metabolizmusához szükséges energiaráfordítás.

 

Energiamérlegünk egyensúlyban van abban az esetben, ha csak annyi kalóriát fogyasztunk, mint amennyi a testtömegünknek, nemünknek, életkorunknak, testösszetételünknek, fizikai aktivitásunknak és egészségi állapotunknak megfelelő, és ezt a kalóriamennyiséget fel is használjuk.

A pozitív energiamérleg olyan állapotai, amelyekben a kalóriabevitel meghaladja az igényeket, hosszú távon elhízáshoz vezetnek. Ennek elkerüléséhez és az egészséges életmód kialakításához a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás a fő fegyverek.

 

A kalóriakorlátozáson alapuló diéták gyakran csak rövid ideig fenntarthatóak az életmód váltáshoz képest. Szervezetünk folyamatos neuroendokrin jellegű adaptáción megy keresztül, így a testmozgás hiánya negatívan befolyásolhatja az energiafelhasználást. Rendszeres mozgással egyensúlyba hozhatjuk az energiamérlegünket és el kell azt ismernünk, hogy testünk a fizikai munka, a sporttevékenység intenzitásától és időtartamától függően alakítja ki a szervezet válaszát, adaptálódik a sport- vagy fizikai teljesítményhez.

Termogenézis

A termogenézis folyamata főleg az izomban és a zsírszövetben megy végbe, különféle (környezeti, endokrin, farmakológiai és táplálkozási) ingerek nyomán.

Az olyan hatások, mint például a hidegnek arra kényszerítik a testet, hogy energiát termeljen. Az így kialakult energiadeficit ellensúlyozására és az élettani funkcióink egyenletes működtetése érdekében test valós túlélési mechanizmusokat indít el: az izmok, akaratlan, ritmusos, gyors összehúzódásával remegés alakul ki. Így próbál a test hőt termelni, védekezik a hideg ellen.

Ezalatt a zsírszövet egy másik mechanizmuson keresztül aktívan részt vesz a hideg elleni védekezésben. Szemben a fehér zsírral, mely a kalóriaraktározást szolgálja, a barna zsír aktiválódik és jelentősen hozzájárul a tápanyagok elégetéséhez, hogy ezáltal melegítse fel a szervezetet – ez a mechanizmus járul hozzá az állandó testhőmérséklet fenntartásához.

Barna és bézs zsírsejtek

A barna zsírsejt közvetlenül képes hőt termelni azzal, hogy segít az elfogyasztott étel elégetésében. Ezzel grammonként 300-szor több hőt termel, mint bármely más szövet a testünkben, ez pedig annak köszönhető, hogy a barna zsírsejtek rendkívül nagy számú mitokondriummal (kis energiatermelő struktúrákkal) rendelkeznek, ráadásul ezek a többi sejttől eltérően olyan fehérjét is tartalmaznak (UCP1), amitől a sejtek képesek a zsírt közvetlenül energiává alakítani. A Kaliforniai Egyetem kutatói egérkísérletekkel kimutatták, hogy azok az állatok, amelyeknek a szervezetében több volt ebből a fehérjéből, még a zsírban gazdag étrend mellett is 30 százalékkal kevesebbet híztak, mint a kontrollcsoport. A felnőttek testében ez a barna zsírszövet, elsősorban a talpon, nyakban, a vállakban és a gerinc vonalán található, mennyisége viszont egyénileg változik. A vékonyabb testalkatúaknak általában több van, és valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyesek annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, mégsem híznak egy dekát sem.

Jó hír azonban, hogy a barna zsírt lehet stimulálni, például a fent említett hideggel vagy testmozgással, vagy a kettő kombinációjával, hidegben sportolással pedig még inkább!

Tudósok a metabolikus jellegű betegségek kezelésére végzett kutatásuk során rábukkantak az ún. bézs zsírsejtekre, amelyek kulcs szerepet játszanak az emlősök kalória égetésében. Kutatásuk során olyan hatóanyagokat teszteltek, amelyek képesek a fehér zsírból bézs zsírszövetet aktiválni, amely a barna zsírhoz hasonlóan energiaraktározás helyett termogenézist alakíthat ki.

A termogenézis kiaknázása: miért

A hőtermelés és az extra kalóriák elégetésének lehetősége új és innovatív megközelítést nyit meg a többletenergiával kapcsolatos helyzetek kezelésében. A termogenezis aktivációs mechanizmusainak megértése jelenleg a tudományos kutatás világának egyik legérdekesebb kihívása. A gyógyszerészeti megközelítéstől eltekintve az irodalom gazdag olyan táplálékvegyületek kutatásában, amelyek potenciálisan képesek a folyamat több frontján hatni: aktiválni a barna zsírsejteket, serkenteni az UCP1 expresszióját és aktivitását. Egyszerűen fogalmazva, a többlet tápanyagok felhasználásáról és a termogenezis provokálásáról van szó – természetesen hideg és vacogás nélkül.

A termogenézishez hasznos hatóanyagok

Keserű narancs (Citrus aurantium)

A keserű narancs szinephrint tartalmaz, amely alkaloid vegyület szerkezetileg hasonló a norepinefrin, adrenalin és különösen efedrin, amelyek képesek kötődni a β3 adrenerg receptorokhoz, megkönnyítve a trigliceridek zsírtartalékokból történő mobilizálását így a könnyebb emésztést. Ezenkívül étvágycsökkentő hatása miatt nagyon népszerű a testsúlycsökkentés területén.

 

Chili paprika

A kapszaicin és a chiliben található más kapszainoidok jelentősen hozzájárulnak az energiafelhasználás növelésében, a barna és bézs zsírsejtek aktiválásában és az oxidáció elősegítésében. Fogyasztásakor a szimpatikus idegrendszer stimulálásával és a katekolaminok felszabadulásával gyorsítja az anyagcserét.

 

 

Koffein

A koffein energiafogyasztásra gyakorolt hatását széles körben vizsgálják: növeli az anyagcsere sebességét, oxigénfogyasztást és serkenti a lipidtartalékok felszabadulását a béta oxidációhoz. Ezenkívül a szimpatikus idegrendszer stimulánsaként részt vesz a katekolaminok felszabadulásában, ami pozitív hatással lehet a barna és bézs zsírszövetek aktivitására.

 

 

Zöld kávé

A zöld kávébab klorogénsavat tartalmaz, ami erős antioxidáns hatású, jótékonyan befolyásolja a szénhidrát és a zsír anyagcserét a sejtekben és csökkenti a szénhidrátok felszívódását. Serkenti a barna zsírsejtek glükózfelvételét, hőtermelésre ösztönözve azokat, így a sejtek a szénhidrátot és a zsírt közvetlenül energiává alakítják megakadályozva a glükóz felszívódását.

 

Garcinia Gambogia

A gyümölcs héjában található hidroxi-citromsav (HCA) hatóanyag erőteljes hatással van a zsírképződés folyamatára. Az A acetil-koenzim révén a zsírtermelésért felelős citrát-liáz enzimfolyamatok gátlásával csökkenti a zsír tárolását. Ez a folyamat a májban glikogéntermelést indít, ami teltségérzetet kelt és csökken az étvágy.

 

Gránátalma kivonat

A rostban gazdag gránátalma kiválóan alkalmas méregtelenítésre és súlycsökkentésre. Védi a szívet és biztosítja a  szervezet számára az egészséges emésztést. A folyamat, ami révén a gyümölcs kivonata erősíti az izmokat és a szívet egy punicalagin fenolos vegyület hatására indul be, amelyet a bélflóra urolithin A összetétellé alakít. Ezt a molekulát a sejtek öregedési folyamatával kapcsolatban is vizsgálják, erős képességet mutattak ki a barna és bézs zsírszövet kiváltására és a barnulás serkentésére az egyik fő differenciálódási inger, a T3 pajzsmirigyhormon emelkedése révén.

 

Rezveratrol

A rezveratrol egy olyan, a növényekben előforduló polifenolok közé tartozó vegyület, mely elsősorban a vörös szőlő és a kék szőlő héjában, magjában, az áfonyában, valamint az ezekből készült italokban elsősorban a vörösborban található meg. Ugyanakkor jelentős mennyiségű rezveratrolt tartalmaz a lucfenyő, a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a rezveratrol AMPK-Sirt1-PGC1α tengelyen kifejtett hatását, amely az egyik fő molekuláris út, amely a barna zsírszövet élettani folyamatait szabályozza kedvezően befolyásolva ezzel a szénhidrát-anyagcserét.

 

Esszenciális aminosavak

Ezek a vegyületek szervezetünk alapvető építőkövei, rájuk minden létfontosságú folyamathoz szükségünk van. Ezért az esszenciális aminosavak potenciáljával kapcsolatos tudomány nem ismer határokat. Olasz vizsgálatok rámutattak a specifikus aminosavkeverékek anyagcsere-egészségre gyakorolt szerepére, kiemelve a mitokondriális biogenezis indukálásában és a hőtermelés fokozásában erősen korlátozva a testtömeg-növekedést és egyúttal javítva számos anyagcsere-paramétert.

 

Következtetések

Összességében, bár többnyire laboratóriumi összefüggésekre utalnak, a bizonyítékok szilárd alapokat teremtenek a bézs zsírsejteket aktiváló vegyületek jövőbeni alkalmazásához. A fő kutatási területek a sejtek energiaháztartására gyakorolt hatására irányulnak, a hatékony termogén energiájú termékek formulájától az olyan anyagcserezavarok (metabolikus jellegű betegségek) tényleges kezeléséig, mint például az elhízás és a cukorbetegség.

 

Források

Cohen, P., Kajimura, S. The cellular and functional complexity of thermogenic fat. Nat Rev Mol Cell Biol (2021). https://doi.org/10.1038/s41580-021-00350-0

Betz, M., Enerbäck, S. Targeting thermogenesis in brown fat and muscle to treat obesity and
metabolic disease. Nat Rev Endocrinol 14, 77–87 (2018). https://doi.org/10.1038/nrendo.2017.132

Reguero M, Gómez de Cedrón M, Wagner S, Reglero G, Quintela JC, Ramírez de Molina A. Precision Nutrition to Activate Thermogenesis as a Complementary Approach to Target Obesity and Associated-Metabolic-Disorders. Cancers (Basel). 2021;13(4):866. Published 2021 Feb 18. doi:10.3390/cancers13040866

Reguero M, Gómez de Cedrón M, Reglero G, Quintela JC, Ramírez de Molina A. Natural Extracts to Augment Energy Expenditure as a Complementary Approach to Tackle Obesity and Associated Metabolic Alterations. Biomolecules. 2021 Mar 10;11(3):412. doi: 10.3390/biom11030412. PMID:33802173; PMCID: PMC7999034.

Scarano F, Gliozzi M, Zito MC, Guarnieri L, Carresi C, Macrì R, Nucera S, Scicchitano M, Bosco F,
Ruga S, Coppoletta AR, Mollace R, Maiuolo J, Bava I, Cardamone A, Ragusa M, Palma E, Musolino V, Mollace V. Potential of Nutraceutical Supplementation in the Modulation of White and Brown Fat Tissues in Obesity-Associated Disorders: Role of Inflammatory Signalling. Int J Mol Sci. 2021 Mar 25;22(7):3351. doi: 10.3390/ijms22073351. PMID: 33805912.

Choi, Y., Yu, L. Natural Bioactive Compounds as Potential Browning Agents in White Adipose
Tissue. Pharm Res 38, 549–567 (2021). https://doi.org/10.1007/s11095-021-03027-7

Van Schaik L, Kettle C, Green R, Irving HR, Rathner JA. Effects of Caffeine on Brown Adipose Tissue Thermogenesis and Metabolic Homeostasis: A Review. Front Neurosci. 2021 Feb 4;15:621356. doi: 10.3389/fnins.2021.621356. PMID: 33613184; PMCID: PMC7889509.

Velickovic, K., Wayne, D., Leija, H.A.L. et al. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Sci Rep 9, 9104 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-45540-1

Chlorogenic Acid Stimulates the Thermogenesis of Brown Adipocytes by Promoting the Uptake of Glucose and the Function of Mitochondria.

Xue Han Yuxin Zhang Jielong Guo Yilin You Jicheng Zhan Weidong Huang, Chlorogenic Acid
Stimulates the Thermogenesis of Brown Adipocytes by Promoting the Uptake of Glucose and the Function of Mitochondria https://doi.org/10.1111/1750-3841.14838

Jena BS, Jayaprakasha GK, Singh RP, Sakariah KK. Chemistry and biochemistry of (-)-
hydroxycitric acid from Garcinia. J Agric Food Chem. 2002 Jan 2;50(1):10-22. doi:
10.1021/jf010753k. PMID: 11754536.

Xia B, Shi XC, Xie BC, Zhu MQ, Chen Y, et al. (2020) Urolithin A exerts antiobesity effects through enhancing adipose tissue thermogenesis in mice. PLOS Biology 18(3): e3000688. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000688

Chiara Ruocco, Maurizio Ragni, Fabio Rossi, Pierluigi Carullo, Veronica Ghini, Fabiana Piscitelli, Adel e Cutignano, Emiliano Manzo, Rafael Maciel Ioris, Franck Bontems, Laura Tedesco, Carolina M. Greco, Annachiara Pino, Ilenia Severi, Dianxin Liu, RyanP. Ceddia, Luisa Ponzoni, Leonardo Tenori, Lisa Rizzetto, Matthias Scholz, Kieran Tuohy, Francesco Bifari, Vincenzo Di
Marzo, Claudio Luchinat, Michele O. Carruba, Saverio Cinti, Ilaria Decimo, Gianluigi Condorelli, Roberto Coppari, Sheila Collins, Alessandra Valerio, Enzo Nisoli . Manipulation of Dietary Amino Acids Prevents and Reverses Obesity in Mice Through Multiple Mechanisms That Modulate Energy Homeostasis, Diabetes Nov 2020, 69 (11) 2324-2339; DOI: 10.2337/db20-0489

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészséges étrend